Iia indfanger det brusende hav i sine malerier

Iia indfanger det brusende hav i sine malerier

07 dec 2018

Kærligheden til en skagbo bragte for fire år siden ukrainske Iia Madsen til Skagen. I næste uge er hun færdig på sprogskole og har i Erhvervshus Nord fået hjælp til drømmen om nu at leve af sine naturtro malerier. 

Et brusende hav med klare blå og grønne nuancer, der fanger himlens lys. Skummende bølgetoppe og dybe horisonter. Det er ikke svært at drømme sig ud til havene ved Grenens kyster, når man ser ind i Iia Madsens levende malerier af hav og natur omkring Skagen. 

29-årige Iia Madsens særlige malertalent er blevet udviklet, siden hun som 12-årig blev indskrevet på en skole med fokus på malerkunst i Krim, hvor hun stammer fra. Og senere med en seks års akademisk uddannelse på National Academy of Fine Arts and Architecture i Kiev i Ukraine. Her var der fokus på at lære de klassiske teknikker og med fokus på at male arkitektur og proportioner. I Skagen blev hendes malerkunst sat fri.

- Her blev jeg endelig sat fri og kunne male det, jeg ville. Det var overvældende i starten, hvor jeg også malede huse og personer, men da jeg begyndte at male havet, kunne jeg ikke stoppe igen. Vi har flere kendte kunsterne i Krim som fx Ivan Aivazovsky, der udelukkende maler havet. Jeg har altid været fascineret og inspireret af dem, fordi det er en vanskelig disciplin, siger Iia Madsen.

 Flyttede for kærligheden

Som for så mange andre var det kærligheden, der bragte Iia Madsen til et land og en by, som hun aldrig havde tænkt på. Hun arbejdede på en café i Italien, da hun mødte skagboen Jimmy Madsen, der er medejer af HM Electro. I 2015 flyttede hun til Skagen, og de har i dag sønnen Johnny. 

Nu har hun også forelsket sig i Skagen, den smukke natur og det særlige lys.

- Jeg går mange ture på stranden og tager en masse billeder for at få inspiration og se strukturen i bølgerne. Man skal forstå vandets bevægelser og form for at kunne indfange det på et maleri. I mine billeder finder jeg et motiv og en stemning, som jeg så tager friheden til at fortolke, forklarer Iia Madsen. 

Vil leve af sin kunst
I næste uge er hun færdig på sprogskole. Indtil nu har hun malet hjemme og ofte om natten, hvor der er tid til det, og ingen forstyrrelser, som hun forklarer. Men nu satser hun fuld tid på at skabe en forretning omkring sine malerier. Hun tog derfor i oktober kontakt til Erhvervshus Nord, der vejleder iværksættere:

- Jeg var meget frustreret, da jeg første gang kom til Erhvervshus Nord. Det var svært, fordi jeg ikke kan sproget perfekt og ikke kender til reglerne for at starte virksomhed. Så det var en stressende ting for mig, for jeg vil ikke gøre noget forkert. Vi fik derfor snakket min forretning rigtig godt igen, hvordan jeg skulle gøre, og de gav mig kontakt til revisor. Det var en stor hjælp, siger Iia Madsen.  

Erhvervshus Nord er partner i det nordiske KASK-projekt Netværk for Iværksætteri og Jobskabelse, som har fokus på at hjælpe flere udenlandske borgere i gang med egen virksomhed.

 - Det har været spændende at følge en iværksætter som Iia med så unikt et talent. Der er nogle faste opgaver i det at drive virksomheder, der ikke skal gå ud over kreativiteten. Det kan virke som et stort bjerg at starte som selvstændig – og særligt, hvis man gør det i et andet land. Her kan vi hjælpe, så vi ikke går glip af de spændende virksomhedsidéer, som mange af vores udenlandske borgere har, siger Kurt Ladefoged Nielsen, iværksætterkonsulent hos Erhvervshus Nord. 

Udstiller i Boutique Collett

Siden juli måned har Iia Madsen udstillet sine malerier i livsstilsbutikken Boutique Collett, der er ejet af hendes svigerinde Laila Munkholm Collett. Samarbejdet har allerede været en succes og på én weekend i oktober måned solgte hun tre store og to mindre malerier. Det er både turister, sommerhusejere og lokale, der køber hendes kunst. 

Det er planen, at Iia Madsen nu også vil indrette sig til at kunne stå og male i forretningen, så folk kan følge med i hendes proces. Drømmen for fremtiden er klar:

- Jeg håber på at kunne leve af at male. Som barn drømte jeg om at blive en berømt kunstner, så jeg vil gerne være endnu mere berømt i Danmark og ude i verden, siger Iia Madsen med en smil.  

Billede: Iia Madsen og iværksætterkonsulent hos Erhvervshus Nord Kurt Ladefoged Nielsen.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få nyheder om relevante arrangementer og muligheder for din virksomhed direkte i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ved at udfylde nedenstående formular.


Er du allerede tilmeldt, men ønsker at redigere eller slette din tilmelding, skal du klikke her.