Ministerbesøg med fokus på det lokale erhvervsliv

Ministerbesøg med fokus på det lokale erhvervsliv

18 sep 2017

”Jeg har glædet mig til at lytte til jer, der rent faktisk udvikler Danmark”, sådan lød ordene fra finansminister Kristian Jensen, da han torsdag den 14. september besøgte ME Production i Frederikshavn.

Selvom der var lagt op til en stram tidsplan, tog finansminister Kristian Jensen sig god tid til at lytte, da ME Production, Orskov Yard A/S, Launis A/S og Crestwing sammen med borgmesterkandidat Jytte Høyrup (V), erhvervsrådsformand Karl Erik Slynge og erhvervsdirektør Niels Bay Christensen var samlet i gearafdelingen på ME Production for at sætte fokus på lokale problemstillinger, som kræver nationale løsninger. 

- Flere virksomheder i Frederikshavn Kommune har en række konkrete udfordringer, som kun kan løses nationalt. Derfor er vi selvfølgelig glade for, at vi har fået mulighed for at bringe vores virksomheder og vores finansminister sammen, siger erhvervsdirektør Niels Bay Christensen.

Klare budskaber fra erhvervslivet til finansministeren

Jytte Høyrup indledte mødet med afsæt i overskriften: ’Nye ideer – langsigtede løsninger’ og fremhævede blandt andet erhvervslivet som dynamo for vækst og tiltrækning af arbejdskraft og bosætning.

- Kommunen kan støtte op om erhvervslivet og sikre gode rammer, men det er ikke kommunen, der skaber væksten – det gør erhvervslivet. Derfor arbejder vi for gode rammebetingelser til virksomhederne. Ligesom vi arbejder for at arbejde for bedre infrastruktur, siger Jytte Høyrup

Hun åbnede dermed op for en række af de problemstillinger, som erhvervslivet præsenterede for finansministeren.

- Vi er grundlæggende ret godt tilfredse. Det går godt. Men vi har en række udfordringer. Med afsæt i en globalt stigende udledning af kvælstof, svovl og CO2 har vi investeret et tocifret millionbeløb til udvikling af røgrensningsteknologi til skibe. Tidsplanen for implementering af de globale regelsæt for udledning fra skibe er imidlertid udsat – og vi kan ikke komme videre, før de er på plads. Vi er derfor dybt afhængige af, at deadlines for rammebetingelserne fastholdes. Det er vigtigt. Ikke mindst i forhold til den miljøgevinst, der venter, siger direktør hos ME Production Jens Peter Faldt

Et pres som Kristian Jensen gerne vil støtte og intensivere.

- Danmarks høje miljø-standarder tjener ikke kun jer men hele landet. Vi vil derfor gerne være med til at lægge et pres på de stramninger, der allerede er aftalt og sørge for, at man ikke slækker på dem igen, siger Kristian Jensen.

Frigør kompetencemidler til lærlingekoordinatorer i virksomhederne

Flere af de tilstedeværende erhvervsrepræsentanter fremhævede manglen på kvalificeret arbejdskraft på alle niveauer som et relevant indsatsområde. Kristian Jensens budskab var klart: Virksomhederne har betalt flere penge ind til efteruddannelse, end de reelt har brugt på efteruddannelse. Så der er en opsparing til virksomhederne, som I skal have tilbage på et tidspunkt i form at støtte til at løfte kompetencerne hos jeres medarbejdere, siger Kristian Jensen og anerkender det samfundsmæssige og sociale ansvar, som afspejles i Orskov Yards holdning til, at 10 procent af deres arbejdsstyrke er lærlinge.

Erhvervsdirektør Niels Bay Christensen kom med en konkret opfordring til at frigøre penge fra kompetenceudviklingsfonden til virksomheder med henblik på ansættelse af lærlingekoordinator. En ordning som ifølge Niels Bay Christensen har øget både kvalitet og volumen af lærlinge i Frederikshavn.

Input til skattereform og finanslov

De lokale erhvervsrepræsentanter pegede desuden på konkurrencen med Nordeuropæiske værfter fra blandt andet Norge, Sverige, UK,Tyskland, Polen og Baltikum.

- Mere end 50% af vores omkostninger går direkte eller indirekte til lønomkostninger. For at vi skal sikre konkurrenceevnen, er det vigtigt, at vi har kvalificeret arbejdskraft til den rigtige pris. Et parameter, der driver prisen op på arbejdskraft er det høje skattetryk i Danmark. Derfor er det vigtigt at der konstant er fokus på et reduceret skattetryk, siger Lars Fisher, Salgs – og teknisk direktør, Orskov Yard.

Gert Nielsen, direktør ved Launis A/S, efterspurgte en 3. limfjordsforbindelse med afsæt i et fremtidigt pres på en allerede overbelastet tunnel.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi fra fiskeindustrien skal fortsætte vores udvikling, så dur det ikke, at vores fisk strander i tunnelen. Der er afgange sidst på dagen fra grænsen, som går sydpå til de lande, som aftager vores fisk. Misser vi toget der, så er fiskene en dag ældre, når de kommer frem og falder dermed i værdi, siger Gert Nielsen.

Sidst præsenterede Ruth Bloom fra Crestwing sit bølgeenergi-anlæg. Et projekt som pt. står i dvale grundet manglende finansiering af søsætning, der vil koste kr. 1,7 mio.

Alt i alt et møde, der gav en lydhør finansminister en lang række konkrete input til den kommende skattereform og ikke mindst finanslov.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få nyheder om relevante arrangementer og muligheder for din virksomhed direkte i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ved at udfylde nedenstående formular.

Er du allerede tilmeldt, men ønsker at redigere eller slette din tilmelding, skal du klikke her.