Kommuner med en erhvervsstrategi er vores største vækstdynamo

Kommuner med en erhvervsstrategi er vores største vækstdynamo

25 okt 2018

Niels Bay Christensens klumme i NORDJYSKE i uge 42.

En kommune er den største enkeltfaktor i et område i forhold til at påvirke væksten. Vi går derfor glip af vækst og udvikling af vores byer og yderområder, hvis ikke alle kommuner strategisk og proaktivt bruger de håndtag, som de har til at påvirke væksten i et område.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har netop fremsendt et nyt lovforslag til ændring af planloven, der blandt andet skal sikre, at kommunerne arbejder med strategisk planlægning for landsbyer. Kommunerne skal tage stilling til, hvilke landdistrikter i kommunerne, der har brug for bestemte udviklingstiltag, og hvordan kommunen vil prioritere for eksempel placering af kommunale servicetilbud via den kommunale planlægning.

Det er den helt rigtige tankegang, og det skal vi have mere af, også når det gælder strategisk erhvervsudvikling. Alle kommuner bør være forpligtet til at have deres egen vækstdagsorden og en erhvervsudviklingsstrategi, hvor de arbejder proaktivt for at skabe vækst.

Kommunerne har en række håndtag som - med den rigtige strategi - kan bruges til at understøtte væksten i et område og i erhvervslivet. Det gælder for det første kommunernes indkøbspolitik. Her bør kommunerne fokusere på innovation og total costs, når de køber ind til fx ældreområdet. Stiller man innovative krav til produkterne eller indgår i et partnerskab med virksomhederne, kan det give gevinst for både kommune og virksomhed. Kan man for eksempel udvikle en bruser, hvor beboeren selv kan tage sit bad, så sparer kommunen ressourcer til hjemmepleje, som samlet set bliver billigere for kommunen.  Virksomheden bag løsningen får et innovativt produkt at sælge på andre markeder.

Et andet håndtag er udviklingen af erhvervsarealer. Når kommunen har udlagt et areal, skal de også proaktivt og strategisk opsøge de internationale virksomheder, der skal etablere sig, fordi de passer ind i den lokale erhvervsstruktur og styrker værdikæden og jobskabelsen. Har kommunen fx en grund langs kysten egnet til hotel, skal kommunen aktivt opsøge investorer til at opføre et hotel. Det skaber mervækst for et område, som kommunen bliver en dynamo for.

Strategisk erhvervsudvikling er af så stor vigtighed for et område, at det bør være en kommunal kerneopgave på linje med skoletilbud og ældrepleje. Alene i en mellemstor kommune som Frederikshavn er der et budget på 4 milliarder kroner. Et strategisk brug af midlerne i en kommune kan derfor have en massiv påvirkning på et område. Et befolkningsfald på 4.000 borgere er lig med tab af mindst én milliard i købekraft, og det koster arbejdspladser. Det er derfor helt essentielt, at kommunerne har en strategi for vækst og bosætning.     

Hvis vi vil have bosætning til vores områder i yderkommunerne, må vi selv skabe de jobs, som er en forudsætning for tiltrækning af nye borgere.  Der kommer ikke nogen udefra og skaber jobbene for os. Erhvervsudvikling er derfor ikke være en opgave, som den enkelte kommune skal kunne vælge at prioritere – det bør de være forpligtet til, ellers vil vi gå glip af vækst i Danmark.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få nyheder om relevante arrangementer og muligheder for din virksomhed direkte i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ved at udfylde nedenstående formular.


Er du allerede tilmeldt, men ønsker at redigere eller slette din tilmelding, skal du klikke her.