Der er en historie gemt i alle smykker

Der er en historie gemt i alle smykker

05 okt 2017

Guldsmed og iværksætter Fie Møjen lægger vægt på, at smykker fortæller en historie. En historie som får lov til at vokse og forme sig i Fie Møjens lokaler i Søndergade i Frederikshavn, hvor hun netop har åbnet smykkeværkstedet Fidili. Her kan kunderne se smykkernes tilblivelse, give gamle smykker nyt liv og booke tid til individuel sparring omkring unikke smykke-ønsker.    

Solen skinner ind i det nøje udvalgt lyse lokale i Søndergade, hvor røde rå mursten danner ramme om Fie Møjens håndværk. I lokalet står en tung gammel valse, som Fie Møjen har købt af en mand, hvis far i tidernes morgen havde Guldsmed Engelbrecht Jensen i Søndergade. En anekdote der på mange måder afspejler et gennemgående træk ved Fie Møjens smykker. Der skal være historie og mening bag.

- Jeg finder inspiration i alt omkring mig. Særligt hverdagens små finurligheder og efteråret taler til mig. Lyset bliver anderledes blidt og gør alting blødt. Der kommer en ro over hverdagen, og man kan gå i hule i mørket uden at få dårlig samvittighed over ikke at være ude i solen. Det er ikke altid synligt for andre, hvad inspirationen til det enkelte smykke er. Men man kan være sikker på, at smykket altid har en historie og et særligt afsæt. Netop derfor har jeg et forhold til alle mine smykker, siger Fie Møjen med et smil.

Fie Møjen viser et udvalg af egne smykker frem. Fælles for dem er nøje udvalgte perler, der fortæller en forunderlig historie og som ikke skal være fejlfrie for at være perfekte.

 -   Der er mange forskellige parametre, der spiller ind i perlens vurdering. Glans, størrelse, overflade, farve. Jeg bruger meget tid på messer i fx London på at finde de helt rigtige perler og er aldrig i tvivl, når jeg finder dem. Ofte fortæller perlen sin egen historie, som jeg bygger videre på i mit håndværk, fortæller Fie Møjen.

En forkærlighed for havnen

Fie Møjen er oprindeligt fra Frederikshavn men er uddannet guldsmed i København, hvor hun blandt andet modtog Dronningens æresmedalje for dels sit svendestykke og sit seriøse arbejde gennem sin læretid. Efter seks år i København valgte hun at vende retur til Frederikshavn for at starte som selvstændig guldsmed

- Jeg nyder at være tilbage i Frederikshavn. Her er en helt anden ro og følelse af tid, som jeg tiltrækkes af. Og så er omgivelserne helt fantastisk smukke. Jeg er særligt inspireret og draget af farverne ved havnen. Den rå stemning, de blågrå nuancer rører noget i mig, som jeg bærer videre i mit håndværk, fortæller Fie Møjen. 

Lokal iværksættersparring

Den unge guldsmed har hele tiden haft en klar holdning til hvilket værksted hun ville skabe med afsæt i et solidt kendskab til faget. I opstartsfasen har Fie Møjen fået hjælp af Erhvervshus Nord, der yder gratis rådgivning til iværksættere i kommunen. Her har hun fået sparring omkring det at starte virksomhed med fokus på overblik over udviklingsmuligheder og redskaber til at føre planerne ud i livet.

 -   Jeg har fået en uundværlig og professionel hjælp af Tanja (red. iværksætterrådgiver hos Erhvervshus Nord) i forhold til at strukturere processen. Udfordringen er ofte at få overblik over, hvilke områder man skal prioritere højest. Her har Væksthjulet været en stor hjælp – og jeg har fået redskaber af Tanja, som jeg kan bruge til at skabe fremdrift i processen, siger Fie Møjen.  

En personlig oplevelse

For at kunne give kunderne en unik behandling, er det et bærende element i Fie Møjens værksted, at kunderne booker tid.

- Det skal være en personlig oplevelse af købe et smykke. Der skal være god tid til den enkelte. Ingen skal føle sig til besvær, hvis de har særlige ønsker eller spørgsmål. Tværtimod. Vi skal væk fra disken for i stedet at tage en tæt og personlig dialog, hvor man ikke er forpligtet til at tage en hurtig beslutning. Dette forsøger jeg at imødekomme ved at have et system, hvor kunder booker tid, fortæller Fie Møjen.

Fie Møjen holdte reception 30. september 2017 – og er nu godt på plads i de nye lokaler, hvor hun dagligt er at finde med loddekolbe i hånden og skitsebogen ved sin side. Kunder kan på sigt booke tid på fidili.dk. 

Tilmeld vores nyhedsbrev

Få nyheder om relevante arrangementer og muligheder for din virksomhed direkte i din indbakke.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev ved at udfylde nedenstående formular.


Er du allerede tilmeldt, men ønsker at redigere eller slette din tilmelding, skal du klikke her.